PROBUS AS
  • Hjem
  • Tjenester
    • Regnskap
    • Lønn
    • HR og Personal >
      • Rekruttering
      • Oppfølging
      • HR - rutiner
    • Bedriftsetablering og utvikling
  • Hvorfor Probus?
  • Om Oss
  • Kontakt
  • Aktuelt

AKTUELT

Hvordan kapre drømmejobben?

5/4/2020

1 Comment

 
Picture
​Vi vet at arbeidsmarkedet allerede ser annerledes ut grunnet utbruddet av korona, og vi må anta at det vil bli tøffere tider for arbeidstakere enn tidligere. Forhåpentligvis kommer permitterte ansatte tilbake til jobb, men vi må regne med flere oppsigelser og færre ansettelser. Dette skaper en situasjon hvor det kan bli tøffere for privatpersoner å kapre drømmejobben, eller å kapre en ny jobb i det hele tatt.
 
Hvordan kan man som privatperson sikre at man stiller så sterkt som mulig i en slik situasjon? I Probus har vi sittet på andre siden av bordet i flere år, og har erfaring med rekrutteringsprosesser innen mange forskjellige bransjer. Vi vet hva som må til for at du som kandidat skal skille seg ut og få frem ditt fulle potensiale. Det vil øke sannsynligheten for å kapre drømmejobben! 

Hvor viktig er egentlig CV-en?

En CV er ofte det første en rekrutterer ser på i en søknadsprosess. Mye utvelgelse baseres ofte på dette enkle dokumentet. CV-en skaper et førsteinntrykk, og det er derfor utrolig viktig med en CV som reflekterer det beste du har å by på. Dette kan være lettere sagt enn gjort. En CV må ikke være for lang og ikke for kort. En CV bør være korrekt formulert, og ikke ha noen hull. Samtidig bør den være hensiktsmessig bygget opp og lett leselig. I tillegg bør CV-en reflektere DEG! 


Ønsker du bistand i CV-skriving slik at du skiller deg ut i første steg i prosessen? Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale og noen tips.

Hvordan skille seg ut?

​I tillegg til CV er det ofte vanlig å sende inn et søknadsbrev som skal vektlegge hvorfor du er egnet for jobben. Vi må kunne anta at flere enn før søker på de stillingene som er tilgjengelig, og at det derfor er vanskelig å skille seg ut i mengden. Ved søknadsbrevet har man en ekstra sjanse til å få til dette. Etter flere år i bransjen ser vi at mange ikke gjør en god nok jobb her. Søknadsbrevet skal ikke være en oppsummering av CV-en. Søknadsbrevet skal være en tekst som forteller hvorfor DU kan gjøre en god jobb hos akkurat den arbeidsgiveren.
 
Derfor må søknadsbrevet vise at du har satt deg ordentlig inn i den jobben som lyses ut. Det er en fordel om du på forhånd har klart å reflektere over hvordan du kan bidra, og eventuelt kanskje om du har noen spennende innfallsvinkler eller ideer for den spesifikke stillingen. Det verste er å se et søknadsbrev som er masseprodusert og sendt ut til flere virksomheter. Da skiller man seg ikke ut i mengden, da glir man fort gjennom som en uinteressant kandidat. Fang rekruttererens interesse ved å vise hvorfor du brenner for akkurat dette!

I samråd med deg skreddersyr vi en søknad som reflekterer ditt fulle potensiale i forbindelse med stillingen du søker på. Ta kontakt med oss for å høre mer om hvordan!

Hvordan skinne på intervjuet?

Dersom du blir innkalt til intervju er allerede mye gjort. Da har du lykkes med både CV, søknad, eventuelle tester eller annet i forkant av et intervju. Bra jobba! Likevel gjenstår kanskje den viktigste delen av arbeidet. Hvordan skal du benytte intervjuet til å øke sannsynligheten for at nettopp du blir tilbudt jobben?  
 
Det aller viktigste er at et intervju reflekterer akkurat hvem du er. Det er ingen vits i å forsøke å være noen andre, eller å fremstille seg selv på en uriktig måte. Dette er ofte vanskelig for mange, fordi man har sett for seg en ideell kandidat for stillingen og ønsker å fremstå som dette. Vi må stole på at de som rekrutterer har gjort en solid jobb i forkant, og at de evner å se om nettopp du er den beste for stillingen.
 
Når det er sagt er det lettere sagt enn gjort å få nettopp seg selv til å skinne. Mange opplever at de roter seg bort og skulle i etterkant ønske at de svarte noe annet som reflekterer deg selv bedre. Hvordan skal du som kandidat klare å formidle ditt fulle potensiale? Det kan hjelpe med intervjutrening hvor man reflekterer og trener på nettopp dette. 

Det mange ulike former for intervju der ute. Du kan støte på både omvendte intervju, caseintervju, uformelle intervju, strukturerte intervju eller andre former for intervju. 

Vi bruker ulike teknikker som ofte benyttes i et intervju, og driller deg som kandidat slik at du stiller forberedt. Vi tilpasser ut ifra hva slags type intervju du skal på! Ta kontakt for å høre mer om hvordan vi gjennomfører intervjutrening. 


Vi ønsker deg lykke til! 
1 Comment

6 gode råd ved permittering

4/3/2020

0 Comments

 
Picture
Det globale utbruddet av koronavirus setter mange virksomheter i en tøff situasjon, noe ledere og ansatte får føle på kroppen. Det kan være vanskelig å vite hvordan man skal håndtere dette på best mulig måte. For enkelte vil siste løsning være å permittere ansatte for å sikre virksomhetens økonomi, og for å forhåpentligvis unngå oppsigelser. 

I Probus har vi for lengst sett at problemstillinger innen HR og personal dukker opp fra tid til annet. Vår HR - konsulent Andrea Solvang har 5 års utdanning innen HR, personal, arbeidsrett og ledelse, og har den siste tiden fokusert spesielt på permittering. Her er hennes beste råd for å håndtere permittering på en god måte. 

1. Få oversikt over situasjonen og vurder alle tiltak

Det er viktig at arbeidsgiver tar en reell vurdering på om permittering er det beste tiltaket i en slik situasjon. Det finnes mulighet til å inngå avtaler med de ansatte om eksempelvis lønnskutt, eller fleksible arbeidstider. Det er også viktig at permitteringsårsaken skal være saklig, og knyttes til bedriften og ikke den ansatte. Sjekk også om virksomheten er bundet av tariffavtale som kan regulere permitteringen. Det bør også foreligge en drøftelse med tillitsvalgte dersom man vurderer å gå til permittering. 

2. Hold et møte med de involverte ansatte

Kall inn til et møte med de ansatte som blir berørt av permitteringen. Forklar hvordan virksomheten har gjort det som med rimelighet kan forventes for å unngå permittering og at årsaken ligger utenfor det som arbeidsgiver kan påvirke. Forklar også årsaken for at den enkelte blir permittert. Her er det normalt å legge ansiennitetsprinsippet til grunn ved utvelgelse av ansatte som blir permittert. Skriv protokoll fra møtet som dokumenterer begge parters utsagn. 

3. Skriv et permitteringsvarsel som inneholder nødvendige opplysninger

Et permitteringsvarsel må inneholde informasjon om permitteringens årsak, varslingsdato, dato for iverksettelse og permitteringens lengde, hvem som blir permittert og om det er helt eller delvis permittering. I tillegg skal det fremgå om partene på arbeidsplassen er enige om permitteringen, den permittertes stillingsstørrelse og når den permitterte ble ansatt. 
Lurer du på hvordan et permitteringsvarsel bør se ut? Les mer om dette her!

4. Sett deg inn i frister og plikter

Det er viktig å kjenne til de fristene som gjelder for varsling, lengde på arbeidsgiverperiode, hva som skjer med sykmeldte ansatte, hvordan dette påvirker lønnen, og så videre. Regjeringen har iverksatt nye tiltak og endret på regelverket i forbindelse med koronasituasjonen. Regjeringen har blant annet pålagt enkelte virksomheter å holde steng, og ser at de må møte næringslivet med tiltak for å sikre virksomheters overlevelse. Det er også viktig å huske på at selv om det er lagt frem forslag om tiltak og endringer, så betyr ikke dette nødvendigvis at de allerede har trådd i kraft. 

Endringer i permitterings - og dagpengelovverket ble sanksjonert (altså iverksatt) fra 20.03.2020. Kort oppsummert går tiltakene i hovedsak ut på dette: 
  • Permitterte sikres 100 prosent lønn inntil 6G fra dag 3 til og med dag 20. Før øvrig venter vi på at NAVs tekniske løsninger skal kunne håndtere dette, og det er mulig å søke om dagpenger på forskudd. 
  • Arbeidsgiverperioden (dagene da arbeidsgiver betaler full lønn til den permitterte) reduseres fra 15 til 2 dager.
  • I tillegg har Regjeringen oppjustert dagpenger etter de 20 første dagene, senket den nedre inntektsgrensen for rett til dagpenger, endret kravet til redusert arbeidstid og opphevet ventetid på dagpengeutbetalinger. 
Det kan være tidkrevende og utfordrende å ha oversikt i en slik situasjon. I Probus har vi daglig kontakt med NAV, og kan bidra med ferdig utfylte permitteringsvarsler, søknad om dagpenger eller spørsmål vedrørende permittering. Kontakt oss her!
Picture

5. Informer NAV så tidlig som mulig

Blir minst 10 arbeidstakere permittert uten lønn, eller vil få sin ukentlige arbeidstid redusert i mer enn 50% i mer enn fire uker? Da har arbeidsgiver plikt til å informere NAV om dette. Til dette må man bruke skjemaer som finnes på NAV sine hjemmesider. Lenke til NAV sitt skjema "Melding til NAV om masseoppsigelser mv" finner du her!

6. Husk Hovedavtalen

Dette punktet er relevant for de virksomheter som er bundet av Hovedavtalen. Mange forhold angående permittering kan være regulert i denne, og dette betyr at arbeidsgiver må innrette seg etter dette. 

Trenger du bistand i prosessen med permittering?

Synes du det er mye å holde styr på i forbindelse med permittering? Det er helt korrekt. 
Det stilles krav til prosessen rundt permittering, og permitteringer kan koste deg dyrt dersom du ikke er oppdatert på gjeldende regler. 
I Probus har vi daglig kontakt med NAV slik at vi holder oss oppdatert. Vi kan hjelpe til med å utforme permitteringsvarsler til ansatte, sende inn søknader om dagpenger på vegne av både ledere og arbeidstakere, vi besvarer spørsmål i forbindelse med permittering, omsorgspenger, sykmeldinger og annet relatert til koronaviruset. 
I tillegg kan vi sørge for at lønnen blir korrekt håndtert i henhold til Regjeringens tiltak rundt permitteringsregelverket. Vi bistår med hvor mye du skal betale, og når NAV skal ta over lønnsansvaret for deg. 

Ta kontakt med oss her eller ring vår HR-konsulent direkte på tlf 97 43 22 66 for en uforpliktende prat om din situasjon. Vi er her for å hjelpe! 
0 Comments

Hvordan skrive et godt permitteringsvarsel?

4/2/2020

1 Comment

 
Picture
Det kan faktisk være lettere sagt enn gjort å skrive et godt permitteringsvarsel. Ikke nok med at NAV oppfordrer til at varselet skal inneholde spesifikk informasjon, men varselet burde også fungere slik at den ansatte får den informasjonen den trenger. Gå gjennom denne sjekklisten for å kontrollere at du har skrevet et korrekt og godt permitteringsvarsel!

Hvem, hva, hvor? 

Til å begynne med er det viktig at du ikke glemmer det åpenbare. Hvem er det som skal permitteres? Få frem fult navn på den ansatte, adresse, og dato varselet ble levert. Hva slags stilling har vedkommende, når ble vedkommende ansatt i virksomheten, og hvilken stillingsprosent har den ansatte? Det er også viktig at det er oppgitt om den ansatte er helt eller delvis permittert. Dersom den ansatte er delvis permittert, må det stå hvor mange prosent permittert vedkommende er. Avslutningsvis må det naturligvis komme frem hvem som er arbeidsgiver, navn på daglig leder, og daglig leders signatur. 

Permitteringens årsak

Selv om det er åpenbart for de fleste at permitteringen skyldes koronavirus, er det viktig at dette faktisk står skriftlig i permitteringsvarselet. Det kan være lurt å være litt mer spesifikk i forhold til hvordan viruset har rammet virksomheten, og at dette er årsaken til at permittering ble et nødvendig valg. Det bør også fremkomme hvorfor nettopp den aktuelle ansatte er valgt ut. Her må man være obs på om virksomheten er bundet av tariffavtaler som kan legge føringer for dette. Normalt benyttes ansiennitetsprinsippet som begrunnelse for utvelgelse ved permittering. 

Varslingsfrist og arbeidsgiverperiode. Hvordan påvirker dette lønnen?

I permitteringsvarselet må det stå hvor mange dager før permitteringen den ansatte blir varslet. I forbindelse med koronaviruset er varslingsfristen 2 dager. Dette betyr at den ansatte skal jobbe i 2 hele dager etter de mottok varselet, og det må stå oppgitt i varselet hvilken dato permitteringen faktisk starter, og hvor lenge man anslår at permitteringen varer. Det er ingen krav om at arbeidsgiver må oppgi noe om arbeidsgiverperiode, men det kan være fint for den ansatte å vite at arbeidsgiver betaler lønn i 2 dager. Her må man frem med kalenderen, og regne ut fra hvilken dato NAV overtar lønnsansvaret. 

Enighet mellom partene. Hva betyr det?

Det skal også fremgå i permitteringsvarselet om det er såkalt "enighet mellom partene på arbeidsplassen om permitteringen". Mange stiller spørsmålstegn ved dette og lurer på hva dette innebærer. Poenget går i hovedsak på at det godtgjøres at "virksomheten har gjort det som rimelighet kan forventes for å unngå permittering og at årsaken ligger utenfor det som arbeidsgiver kan påvirke".  Det kan være lurt å holde et møte med de ansatte i forkant av permitteringen hvor arbeidsgiver vektlegger nettopp dette, og at det deretter er enighet om at grunnlaget for permitteringer faktisk foreligger. Husk å skrive protokoll fra møtet slik at dette kan dokumenteres. 
Har du gjort alt riktig i forbindelse med permitteringsprosessen? Les vår sjekkliste med 6 gode råd her!

Jeg har skrevet varselet. Hva nå? 

Arbeidsgiver har flere plikter i forbindelse med permitteringer. Det kan eksempelvis hende at din virksomhet har plikt til å melde ifra til NAV. Vi opplever også at mange arbeidsgivere ønsker å gi god informasjon til de ansatte om hvordan de skal forholde seg til permitteringen. I Probus hjelper vi kunder med informasjonsskriv til de ansatte, slik at de føler seg trygge gjennom hele prosessen. Her finner de steg for steg hvordan de går frem for å søke på dagpenger, når de eventuelt må tilbake på jobb, og annen viktig info. 
Ta kontakt med vår HR-konsulent på tlf 97 43 22 66 for en uforpliktende prat om din situasjon, eller kontakt oss her om du vil vite litt mer. Vi er her for å hjelpe!
1 Comment

Helhetlig oppfølging av dine ansatte med Probus

4/1/2020

 
Picture
Den første tiden av et arbeidsforhold kan være den mest krevende, både for arbeidstaker og arbeidsgiver. Den nyansatte må sette seg inn i nye arbeidsoppgaver, rutiner og bli kjent med arbeidsplassen sin. Det kan variere hvor enkelt dette er, avhengig av arbeidstakeren selv og bedriften de skal finne seg til rette i. 

En av de mest gunstige måtene å skape gode forutsetninger for arbeidstakeren fra starten av, er å legge til rette for grundig oppfølging underveis i arbeidsforholdet. Hvis du er usikker på hva en god oppfølging bør innebære, kan Probus hjelpe deg. 

Er du interessert i Probus sine tjenester for personal og HR? Vi letter arbeidet ditt.

Hva innebærer oppfølging fra Probus?

Ved å legge til rette for oppfølging fra starten av i virksomheten din, kan du skreddersy den første ansettelsestiden for en ny arbeidstaker. Det blir enklere å integrere den nyansatte raskt, og lettere å oppdage og løse eventuelle problemer som oppstår.

Grundig innføring og oppfølging innebærer også at du legger ned arbeid for at en nyansatt skal bli værende i jobben ikke bare for en kort periode, men gjerne i mange år. En ansettelse er en investering, og om en ansatt blir lenge i stillingen sin er det positivt for både arbeidstakeren og bedriften. En av de mest effektive måtene å holde på gode ansatte er å gi dem en bra start i bedriften. Dette kan enkelt gjennomføres gjennom innføring og oppfølging fra Probus. Vi tar oss av både selve rekrutteringen, og oppfølgingen i tiden etterpå.

Her kan du lese mer om rekruttering fra Probus.


Hva bør god oppfølging av ansatte inkludere?

Probus tilpasser og gjennomfører oppfølging som gagner dine nye ansatte. Vi bestemmer hva som skal vektlegges og inkluderes i prosessen i samråd med deg, slik at du får en oppfølging som fungerer både for dine nye arbeidstakere og for bedriften som helhet. 

Oppfølging ved nyansettelser kan innebære:

  • Forberedelser før første arbeidsdag
  • Introduksjon til bedriften og dens ansatte
  • Opplæring og innføring i arbeidsoppgaver
  • Jevnlige medarbeidersamtaler og oppfølging
  • Strukturerte tilbakemeldinger på den ansattes arbeid
  • Dokumentasjon av oppfølgingen

Les mer om hva vi tilbyr av tjenester innen oppfølging av ansatte her.

Medarbeidersamtaler: skap tillitsfull dialog

En viktig del av oppfølgingen av ansatte, enten de er på prøvetid eller ikke, er å sørge for jevnlig kommunikasjon og dialog. 

Gjennom medarbeidersamtaler kan leder gi tilbakemeldinger på prestasjoner, og også gi den ansatte mulighet til å komme med tilbakemelding på hvordan de opplever arbeidet og arbeidsplassen sin. Det kan være lurt å lage en plan for oppfølgingen, og sette av datoer for medarbeidersamtaler på forhånd. Sett av tid i kalenderen din til å utarbeide tilbakemeldinger på arbeidstakerens prestasjoner slik at du er sikker på at de får god respons på arbeidet sitt.

Før samtalen kan det være gunstig at både leder og arbeidstaker er forberedt, og at det eventuelt er sendt ut en agenda. Ikke minst er viktig å legge til rette for tillit og åpenhet i dialogen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

En god medarbeidersamtale bør inkludere:


  • Dialog om hvordan den ansatte har det på jobb sosialt
  • Dialog om hvordan den ansatte opplever arbeidsoppgavene sine
  • Tilbakemeldinger på arbeidsprestasjonene til den ansatte
  • Forslag til konkrete tiltak for eventuelle forbedringer 

Probus kan bistå under medarbeidersamtaler

Medarbeidersamtaler er spesielt viktig i tilfeller hvor arbeidsgiver opplever at prestasjonene til den ansatte ikke er som forventet, og hvor man som leder eventuelt er misfornøyd med den ansatte. Da er det viktig å gi tilbakemeldinger om dette så tidlig som mulig, slik at den ansatte har mulighet til å korrigere atferden sin eller arbeidsmetodene sine. Det kan være vanskelig å formulere gode tilbakemeldinger og være konkret nok i slike tilfeller. Da er det nyttig å benytte seg av en tredjepart med kompetanse i HR, personal og arbeidsforhold. 

Probus kan bistå deg under medarbeidersamtaler, som en del av oppfølgingen av dine ansatte. Vi hjelper deg å skape en dialog som tar tak i eventuelle problemer, og sørger for at begge parter får sagt det de mener om situasjonen. Sammen avdekker vi hva slags grep som bør tas, slik at du kan løse vanskelig situasjoner raskt og enkelt. Vi tar oss også av dokumentasjon av oppfølgingen, slik at det ved en eventuell oppsigelsesprosess kan vises til hvilke tiltak som er blitt gjort.

Oppsigelse kan være utfordrende for alle involverte. Les om hvordan Probus kan hjelpe dere her.

Behøver din bedrift bistand til oppfølging av ansatte?

Probus er opptatte av å gi deg bistand med rekruttering som strekker seg lengre enn selve ansettelsen. For oss stopper ikke rekrutteringen når kontrakten er signert! Vi hjelper deg med alle stegene som kommer etter at en kandidat er valgt ut, slik at du kan være trygg på at både du, bedriften og den nye arbeidstakeren er komfortable i arbeidsforholdet.

Med oppfølging fra Probus investerer du i godt miljø og trygghet for dine nye ansatte, og en enkel prosess i tilfeller hvor det oppstår problemer med ansettelsen. 

Nøl ikke med å kontakte oss for en uforpliktende prat om hva vi kan gjøre for dere, og deres nye ansatte. Ta kontakt med oss her, eller ring oss direkte på nummer ​23 17 01 20 i dag.

​

Arbeidsavtaler – hva må du vite?

3/27/2020

 
Picture
En arbeidsavtale er en av de viktigste kontraktene i samfunnet vårt, og er et dokument som regulerer arbeidsforholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Arbeidsavtalen spesifiserer blant annet type arbeid, stilling og lønn.

For mange arbeidsgivere kan det være en utfordring å utarbeide gode nok arbeidsavtaler, som oppfyller formkravene som er spesifisert i arbeidsmiljøloven. En riktig utformet arbeidsavtale er nødvendig for at arbeidsforholdet skal regnes som gyldig. Samtidig er det  ikke alltid opplagt hva som skal til for at en kontrakt er gyldig eller ikke, og derfor kan det være lurt å få hjelp av profesjonelle slik at avtalen oppfyller kravene som er gitt i lovverket. 

Probus letter arbeidet for dere, og kan hjelpe deg å utforme arbeidsavtaler du kan være trygg og sikker på. 

Kontakt oss i dag for mer info om hva vi kan gjøre for din virksomhet!

Minstekravene for gyldig arbeidsavtale

For at en arbeidsavtale skal regnes som gyldig, må den oppfylle minstekravene for innhold. Hvis du er usikker på utformingen av en kontrakt, kan det være lurt å forholde seg til disse kravene som et utgangspunkt.

Minimumskravene er nedfelt i arbeidsmiljøloven, og spesifiserer at info som skal fremgå i avtalen er:


  • Partenes identitet
  • Arbeidsplass
  • Beskrivelse av arbeid, arbeidskategori, stilling eller tittel
  • Arbeidsforholdets begynnelse
  • Eventuelt forventet varighet av og grunnlag for ansettelse
  • Eventuelle prøvetidsbestemmelser
  • Den ansattes rettigheter til ferie, feriepenger og ferietidspunkt
  • Oppsigelsesfrister
  • Avtalt lønn og eventuelle tillegg, samt tidspunkt for utbetaling
  • Varighet og plassering av daglig og ukentlig arbeidstid
  • Lengde på avtalte pauser
  • Avtale om særlig arbeidstidsordning
  • Informasjon om eventuelle tariffavtaler

Du kan lese mer om opplysninger som skal inkluderes i en arbeidsavtale i arbeidsmiljøloven 
her.

Utfordringen med arbeidsavtaler

En av de vanligste utfordringene når det gjelder arbeidsavtaler er manglende kunnskap om hvordan de skal fylles ut og utformes. I Probus opplever vi at mange støter på problemer med upresise og feilaktige arbeidsavtaler når de ikke benytter fagpersoner i rekrutteringsprosessene sine. Konsekvensen av å ikke utarbeide en korrekt avtale er at du kan støte på problemer ved for eksempel forhandlinger om arbeidsforholdet eller eventuelle oppsigelsesprosesser. Det er derfor flere ting du som arbeidsgiver bør tenke på når du utformer en arbeidskontrakt.

Vi i Probus hjelper deg gjerne med å utforme arbeidsavtaler slik at de er korrekt utfylt, og har den riktige informasjonen. 

Ferdige maler for arbeidsavtaler

Det første steget for mange arbeidsgivere når de skal utarbeide en arbeidsavtale, er å finne en mal på internett. Mange av disse malene kan være gode og utformet riktig, men de kan også være vanskelige å fylle ut korrekt. Det kan være vanskelig å vite hva du skal huke av for og fylle inn, og hva slags arbeidsforhold som må legges til grunn for å oppfylle enkelte krav. En tilpasset og godt bearbeidet arbeidsavtale er et verktøy, og bruker du det riktig kan du legge et godt grunnlag for det videre arbeidsforholdet. 

Midlertidig eller fast ansettelse?

Det er blant annet viktig å huske på å ta høyde for hvilken type ansettelse det er snakk om, og opplyse om dette på riktig måte i arbeidsavtalen. Om du som arbeidsgiver ønsker at det skal være en midlertidig ansettelse, er det også viktig å huske på at adgangen til midlertidige ansettelser i er streng. Dette betyr at du ikke alltid kan ansette midlertidig under hvilke som helst omstendigheter.

I utgangspunktet skal alle ansettelser være faste, og det er unntaksvis at midlertidige kontrakter er lovlige på grunn av faktorer som type arbeidsoppgaver, bransje og arbeidsmengde. Om du spesifiserer at det er en midlertidig ansettelse uten å oppfylle de riktige kravene, kan det i verste fall føre til konsekvenser for arbeidsforholdet.


Vilkår for prøvetid må avtales skriftlig

Om du har lyst å benytte prøvetid for nyansatte, er det også viktig å vite at dette er en ordning som er strengt underlagt arbeidsmiljøloven. Prøvetiden må avtales skriftlig i arbeidsavtalen, og vilkårene for prøvetiden må også spesifiseres i kontrakten for å være gyldige. Noen ganger kan det være lett å blande begrepene midlertidig ansettelse og prøvetid, og da er det viktig å gjøre seg kjent med forskjellene. 

Les mer: Prøvetid – et nyttig verktøy for arbeidsforholdet.

Probus har fagpersoner som hjelper deg som arbeidsgiver med å navigere i ulike deler av en arbeidsavtale. Vi kan hjelpe deg med å utforme en avtale som egner seg for deg og dine ansatte. 

Få hjelp av Probus, vi senker skuldrene dine

Hvis du synes det er utfordrende å utarbeide korrekte arbeidsavtaler, så kan Probus hjelpe deg. Våre rådgivere letter arbeidet ditt, og gjør det enklere for deg å rette fokus mot det som er deres kjernevirksomhet. Vi tar oss av rekruttering, arbeidsavtaler og personal – fra a til å.

Ta kontakt med oss her, eller ring oss direkte på nummer 23 17 01 20 for en hyggelig prat om hva vi kan gjøre for deg og din bedrift.

​

Outsourcing av HR og personaladministrasjon med Probus

3/13/2020

 
HR og personaladministrasjon utgjør ofte en hel del arbeid for en bedrift. I mange tilfeller er det ikke hensiktsmessig å ansette egne arbeidstakere til slike oppgaver, og det kan derfor bli utfordrende å skape gode rutiner for dette arbeidet.
Picture
Det kan være gunstig å outsource HR og administrasjon til eksterne leverandører. Tjenesteutsetting, outsourcing, utkontraktering eller konkurranseutsetting er en nyttig og mye brukt metode for å avlaste egen bedrift for arbeidsoppgaver som ikke inngår i virksomhetens hovedaktiviteter. Dette er økonomisk gunstig, og en enklere måte å fordele arbeidet på.
Ved å benytte Probus for HR og personaltjenester har ditt firma mulighet til å arbeide først og fremst med det som er deres kjernekompetanse. Dere får muligheten til å rette fokus mot det som er deres hovedanliggende, og dere sparer tid og penger.
Les om hva vi kan tilby innen tjenester for HR og personal her.


Hva er HR og personaladministrasjon

HR og personal innebærer en rekke ulike arbeidsoppgaver, og kan variere i omfang basert på type bedrift eller bransje. Typiske HR-oppgaver kan være:
  • Fraværsregistrering
  • Ferieplanlegging
  • Rekruttering
  • Oppsigelse eller andre arbeidsrettslige problemstillinger
  • Lønn
  • Utvikling av kompetanse og organisasjon
  • Oppfølging og medarbeidersamtaler

Dette kan vi gjøre for deg og din bedrift
Vi senker skuldrene dine, og avlaster deg for ansvar for HR og personal. Dermed kan du og din bedrift rette fokuset mot det som er deres hovedanliggende, og kjernevirksomheten deres.

Vi hjelper deg med rekrutteringsprosesser, og kan tilby ulike pakkeløsninger slik at du selv kan bestemme hvor involvert du vil være i prosessen. Våre fagpersoner kan hjelpe deg med å følge opp dine ansatte, både når det gjelder medarbeidersamtaler eller opplæring. Vi bistår med å implementere og vedlikeholde HR-rutiner, og er tilgjengelige ved behov for rådgivning eller veiledning innen personalsaker.


Effektivt personalarbeid med vår samarbeidspartner Sympa HR
Vi samarbeider med Sympa HR, og benytter deres HR-system for våre HR- og personaltjenester. Med deres system får du samlet og strukturert alle HR-data på ett sted, og du får en enkel oversikt over all informasjon. Alle ansattdata samles på én plass, noe som gjør det enkelt å administrere alt fra rekruttering og pensjon. Sympa HR er også kompatibelt med andre HR-løsninger, og har ferdige integrasjoner du kan benytte.

Les mer om Sympa HR på dere hjemmesider her.

Ta kontakt med Probus i dag – vi hjelper deg med HR og personal!
Med Probus som ekstern leverandør av tjenester innen HR og personal får du spesialisert kompetanse til din bedrifts personalarbeid. Vi hjelper deg og din bedrift, og sørger for at alle deler av personal- og HR-arbeidet er velfungerende og effektivt. Ved spørsmål om hva vi kan tilby av tjenester, ta kontakt med oss her eller ring oss i dag på nummer 23 17 01 20.

Effektiv rekruttering med Probus

3/6/2020

 
Rekruttering av nye arbeidstakere er som regel en vanlig hendelse i et firma, men det krever ofte mye arbeidsinnsats og planlegging. En rekrutteringsprosess kan nemlig være svært omfattende og krevende.
Picture
Uansett hvor stor del av rekrutteringsarbeidet du vil gjøre selv, kan vi bistå i prosessen. Probus leverer pakkeløsninger for rekrutteringsbistand, som kan tilpasses hvilken grad av hjelp du og din bedrift trenger i rekrutteringsprosessen.

Her kan du lese mer om hva Probus arbeider med innen rekruttering.

Probus leverer helhetlige rekrutteringstjenester

Probus hjelper med rekruttering fra start til slutt, og kan hjelpe deg med å finne riktig kandidat for jobben – uansett hvor mye du har lyst å delta i prosessen selv. Hvis du ønsker å overlate alt arbeidet til oss, tar vi oss av hele rekrutteringen. Om du kun trenger litt bistand, kan vi levere tjenester tilpasset dine ønsker.

  • Forarbeid og research
I forkant av prosessen gjør vi innledende forarbeid for rekrutteringen. Vi kartlegger hva slags kompetanse som trengs, hvilken fagkunnskap som er nødvendig og ønskede kvaliteter hos kandidatene. Basert på info om din bedrift og dine ønsker for nye ansatte utarbeider vi en handlingsplan for rekrutteringen.

  • Stillingsannonse
Hvis du ønsker det kan vi utarbeide stillingsannonse til kandidatutlysningen for deg. Vi lager annonser som er tilpasset deres bransje, fagfelt og ønskede kvaliteter hos nye ansatte. Ikke minst er det viktig å tenke på hvordan en bedrift fremstår i en stillingsannonse. En stillingsutlysning er på mange måter en presentasjon av en virksomhet, og det vil påvirke hvilke type mennesker bedriften tiltrekker seg for en videre intervjuprosess.

  • Kandidatintervju
Om ønskelig hjelper vi dere gjerne med selve intervjuprosessen. Probus kan avholde intervjuer for dere, eller arrangere det i samråd med dere. Uansett hvor mye dere selv har lyst å delta i intervjuprosessen, kan vi bistå med det dere trenger.

  • Evaluering
Etter en endt rekrutteringsprosess, kan vi bistå med evaluering av prosessen sammen med dere. Vi sørger for at rekrutteringen dokumenteres, slik at prosessen er oversiktlig og ryddig. Med en god evaluering fra Probus stiller dere enda bedre ved neste rekruttering. Bedriften vil ha tilgang til all erfaringen fra prosessen, og tilbakemeldingene som har blitt gitt.

Les mer om våre tjenester innen HR og personal her.

Er du interessert i bistand til rekruttering? 
Med Probus på laget får du en effektiv rekrutteringsprosess! Ta kontakt med oss her, eller ring oss i dag på nummer +47 23 17 01 20 for en uforpliktende samtale om hva vi kan gjøre for deg her.

Det du må vite om oppsigelse

2/28/2020

 
Oppsigelse av ansatte kan være en utfordrende og krevende prosess, og som arbeidsgiver er det nødvendig å kjenne til sine plikter og arbeidstakerens rettigheter.
Picture
Vi i Probus har fagpersoner som kan hjelpe med kvalitetssikre, veilede og gi råd i oppsigelseprosesser, slik at det blir enkelt å ta de rette valgene. Ved å benytte en av våre erfarne rådgivere i en oppsigelseprosess, kan du være sikker på at du ivaretar både arbeidstakeren og bedriftens interesser.

Probus leverer tjenester innen HR og personal. Les mer her.

En oppsigelse krever drøfting, tiltak og riktig håndtering
En oppsigelse krever at arbeidsgiver følger rett saksgang. En tommelfingerregel kan være at oppsigelsen fra arbeidsgiver aldri skal komme som lyn fra klar himmel. En arbeidsgiver kan ofte styrke sin sak ved å ha gitt tilbakemeldinger, eller gitt arbeidstaker rom til å endre atferd på forhånd.

Probus hjelper deg i en eventuell oppsigelsessak, og kan bistå både med rådgiving, deltakelse i møter og dokumentering av saksprosessen. Den største feilen arbeidsgivere gjør i slike tilfeller er nemlig å ikke be om hjelp tidlig nok fra profesjonelle.
Som arbeidsgiver er det viktigste du kan gjøre å ta tak i en situasjon med én gang det oppstår tvil om en ansettelse fungerer eller ikke. Å være tidlig ute sørger for at vi sette i gang en prosess for å løse situasjonen på best mulig måte.

Saksgangen ved en mulig oppsigelse
Dersom man opplever at et arbeidsforhold ikke fungerer som det skal, er det alltid viktig å følge opp den ansatte og gi tilbakemeldinger om hva som ikke fungerer. Det kan være nyttig å sørge for å dokumentere de tilbakemeldingene som gis, og de tiltak for oppfølging som igangsettes. Dersom dette ikke fører til bedring og du vurderer en oppsigelse, skal det kalles inn til drøftelsesmøte mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Utgangspunktet for drøftelsesmøtet er at beslutningen om oppsigelse ennå ikke er tatt, og arbeidstakers synspunkter skal tas i betraktning først. I en slik sak er det viktig at alle parter blir hørt før beslutningen fattes. Vi i Probus fører alltid referat fra slike prosesser, som både arbeidstaker og arbeidsgiver får innsyn i. På denne måten kan begge parter være sikre på at de er enige om hva som er blitt sagt og gjort.

Dersom arbeidsgiver vil gå videre med oppsigelse etter drøftelsesmøtet, må oppsigelsen leveres i henhold til bestemte formkrav og regler.

Når er en oppsigelse det riktige alternativet?
Hvert eneste tilfelle av oppsigelse er svært individuelt, og kan skyldes mange ulike faktorer. På grunn av dette er det vanskelig å si noe konkret om når du definitivt kan gi noen en oppsigelse eller ikke. Likevel rår det liten tvil om at oppsigelse er riktig løsning ved eksempelvis alvorlige brudd på arbeidsavtalen.

Det er heldigvis sjeldent at arbeidsgiver opplever så alvorlige hendelser, og mindre overtramp fra de ansatte kan ofte være de vanskeligste å håndtere. Uavhengig av årsaken til oppsigelse, ser vi at saksgangen er like viktig. I mange tilfeller hjelper det ikke å ha den mest opplagte grunn for oppsigelse, den kan likevel regnes som ugyldig dersom oppsigelsen ikke blir håndtert på riktig måte.

Da er det viktig å benytte seg av fagpersoner med den rette kunnskapen og erfaringen rundt anvendelse av arbeidsmiljøloven.

Trenger du rådgivning angående oppsigelse?
Probus senker skuldrene dine, og hjelper deg med å håndtere arbeid som kan føles krevende. Våre ansatte gjør prosesser innen HR og personal enklere for deg og din bedrift, og kan bidra både i rekrutterings- og oppsigelsesprosesser.

Er du interessert i våre tjenester? Ta kontakt her, eller ring oss i dag på nummer 23 17 01 20 for en uforpliktende og hyggelig prat.

Prøvetid – et nyttig verktøy for arbeidsforholdet

2/21/2020

 
Prøvetid er en avtale i et arbeidsforhold, hvor det avtales at den innledende perioden av arbeidsforholdet skal benyttes til å teste arbeidstakers egnethet i stillingen. Det som gjør prøvetiden spesiell er at betingelsene for oppsigelse er noe annerledes enn betingelsene for ansatte uten prøvetid. Derfor er prøvetiden være et nyttig verktøy for å finne ut om den ansatte faktisk var riktig person til stillingen.
Picture
Benytter du ordningen riktig, har du en uvurderlig mulighet til å teste ut en nyansatt i stillingen, samtidig som at den ansatte også får mulighet til å føle på om dette var en god «match». Dette anser vi som positivt for både arbeidstaker og arbeidsgiver.

Prøvetiden reguleres blant annet arbeidsmiljøloven, og det er viktig å bruke ordningen i tråd med lover og regler som knytter seg til utnyttelse av ordningen. Arbeidsgiver har visse plikter overfor arbeidstakeren under prøvetiden, og det er viktig gå følge opp disse slik at en eventuell oppsigelse under prøvetiden regnes som gyldig. Hvis du er usikker på reglene for prøvetid, kan det være lurt å benytte seg av en kvalifisert fagperson for rådgivning.
Probus kan hjelpe deg med veiledning og oppfølging under ansattes prøvetid i ditt firma. Vi har kompetanse innen arbeidsmiljøloven og juridisk rådgivning. Kontakt oss her.

Hva er prøvetid?
​
Prøvetiden er en innledende del av arbeidsforholdet som setter ulike krav til oppfølging, opplæring og eventuelt oppsigelse. Noe av det viktigste å vite om prøvetid er at om den ikke er avtalt skriftlig, så kan den potensielt regnes som ugyldig. Ved inngåelse av arbeidsavtale med prøvetid må du huske på:
  • Prøvetiden skal være avtalt skriftlig i avtale
  • Prøvetiden skal ikke vare lenger enn 6 måneder
  • Gjensidig oppsigelsesfrist under prøvetiden er vanligvis 14 dager med mindre annet er avtalt
  • Dersom arbeidsgiver ønsker å kunne forlenge prøvetiden dersom den ansatte er fraværende, må dette også fremgå ved avtale.
Konsekvensene av å ikke ha dette på plass kan være at prøvetiden, forlengelse eller andre forhold rundt prøvetiden regnes som ugyldig.

Vi i Probus arbeider med alle aspekter av rekruttering for våre kunder. Vi ser at det å kunne teste ut en ansatt under et strukturert system for opplæring og oppfølging gagner både arbeidstaker og arbeidsgiver. Hvis du er i tvil om hvordan du bør gå fram med ordningen, kan vi bistå med å utarbeide en avtale og en oppfølging som ivaretar begge parters interesser. For oss er det viktigste at du finner rett person til jobben, og prøvetiden kan være et gunstig verktøy for å få dette til. Probus kan:
  • Utarbeide arbeidskontrakt og -avtale
  • Legge opp program for opplæring og oppfølging
  • Arrangere medarbeidersamtaler
  • Dokumentere prosessen
  • Bistå ved en eventuell oppsigelsesprosess
Vil du vite mer om hva vi tilbyr innen oppfølging av arbeidstakere? Trykk her.

Prøvetid innebærer plikter og ansvar overfor den ansatte
​
Noen ganger kan det forekomme misforståelser om hva prøvetid egentlig er. Prøvetid er for eksempel ikke det samme som midlertidig ansettelse. Ved utgangen av prøvetiden vil arbeidstakeren automatisk være ansatt i henhold til «normale» vilkår, og man trenger heller ikke utarbeide ny arbeidsavtale. Dette skal gå av seg selv med mindre annet er varslet.
Det er viktig å benytte seg av fordelene med prøvetiden mens du kan. Det er meningen at du skal kunne teste egnetheten til en nyansatt under prøvetiden, slik at du kan forsikre deg om at du har funnet den beste kandidaten for jobben.

Arbeidsgiver har et ansvar overfor den som er på prøvetid:
  • Arbeidsgiver bør gi grundig opplæring
  • Arbeidsgiver bør gi oppfølging
  • Arbeidsgiver bør gi tilbakemeldinger
  • Arbeidsgiver bør gi rom for at arbeidstaker kan tilpasse seg etter tilbakemeldinger
  • Arbeidsgiver bør ha dokumentasjon på at tilbakemeldinger, oppfølging og grundig opplæring er gitt
​
Probus kan hjelpe med oppfølging under prøvetiden, og sørge for at det finnes tilstrekkelig dokumentasjon på arbeidet som er gjort. Da er det lett å ha oversikt over hva som har blitt utført eller ikke, og fjerner usikkerhet rundt en eventuell oppsigelse.
Noen ganger fungerer ikke en ansettelse slik du skulle ønske, og da er det viktig å bruke prøvetiden for det den er verdt.. Det stilles flere krav til oppsigelse under prøvetid. En oppsigelse under prøvetid skal være skriftlig og saklig begrunnet, og det er spesielt viktig å følge korrekt saksgang. Probus hjelper deg med saksgangen om skulle du ønske å avslutte et ansettelsesforhold i prøvetiden.

Er du interessert i å vite mer om våre tjenester innen HR og personal? Les mer her.

Trenger du rådgivning rundt ansettelse og prøvetid?
Probus hjelper deg gjennom hele rekrutteringsprosessen, eller kun med rådgiving om bruk av prøvetid i ansettelse av nye arbeidstakere. Det kan være vanskelig å navigere i lovverket og reglene rundt arbeidsavtaler, og prøvetid må gjøres riktig fra begynnelsen av arbeidsforholdet. Da er det fint å få hjelp fra fagpersoner!

Kontakt oss her, eller ring oss i dag på nummer 23 17 01 20.


    RSS Feed

Probus AS


Telefon

​+47 ​2317 0120

Epost

post@probus.no
  • Hjem
  • Tjenester
    • Regnskap
    • Lønn
    • HR og Personal >
      • Rekruttering
      • Oppfølging
      • HR - rutiner
    • Bedriftsetablering og utvikling
  • Hvorfor Probus?
  • Om Oss
  • Kontakt
  • Aktuelt